Vennligst Definer Menneskeverd

Vi hører det stadig vekk. Debattanter som sier at alle mennesker er verdt like mye. De bruker det som et argument for at vi skal fylle landene våre med store grupper mennesker fra kulturer som er fundamentalt inkompatible med vestlige verdier. Mennesker med sterke inngruppepreferanser (der vi blir kalt rasister om vi innrømmer at vi foretrekker å være nær våre egne), mennesker fra en kultur hvor kvinnens plass er i hjemmet, og bare der (mens vi blir kalt kvinnehatende misogynister om vi påpeker at det er fysiologiske forskjeller på kjønnene), og mennesker som får hylle og omfavne sin etnisitet (hvor vi blir fortalt at vår Norske etnisitet ikke en gang eksisterer).

Etniske Nordmenn skal helst identifisere seg som kosmopolitanske verdensborgere. Det er bare en rase, og det er menneskerasen blir vi fortalt. Alle forskjeller på folk er kosmetiske, og innerst inne er vi alle like, men etniske minoriteter må til en hver holde på sin særegenhet, deres kulturelle og etniske identitet er hvem de er. Å stille krav til å lære språk og assimilere seg til den dominante, vestlige kulturen er slemt.

Det er et argument for at alle mennesker på hele jorden er verdt like mye, og det er det metafysiske «vi er alle en sjel» argumentet. Vi er alle verdt like mye under Gud er noe vi hører i Kirka, men ironisk nok er mesteparten av de som fremmer dette argumentet militante ateister som avfeier alle åndelige argumenter med såkalt rasjonalitet. Å si at alle mennesker er verdt like mye krever like mye tro som å si at Gud eksisterer.

Menneskeverd kan måles under tre forskjellige parametere:

Det første er den subjektive, personlige menneskeverden. Du setter nær familie og venner høyere enn ukjente. Litt utvidet gjelder denne inngruppepreferansen også dine egne landsmenn. På ferie samler Nordmenn seg på de samme stedene og snakker heller med hverandre enn med Spanjoler. De som sier at alle mennesker er like mye verdt mener da at deres egen mor har like mye subjektiv verdi som en IS-kriger.

Objektiv menneskeverd er rent kvantifiserbar med tall og statistikker. Dette er hva et menneske er i stand til å produsere for fellesskapet iløpet av sitt liv. Det er argumentet Aksel Braanen Sterri fremmer når han sier at mennesker med Downs syndrom og multihandikapede ikke kan leve like fullverdige liv som stort sett friske mennesker. Her sier de som mener mennesker er like mye verdt at en entreprenør som skaper arbeidsplasser har like mye objektiv verdi som en tigger i Teheran.

Også har vi den universalistiske menneskeverden. I det store og hele er alle mennesker verdt like mye i det kosmiske spillet. En gjeng hårløse aper med evnen til å lage verktøy og manipulere omverdenen på en kald stein i bane rundt en sakte dødende stjerne. I dette perspektivet har de rett i at alle mennesker er verdt like mye, og den verdien er nøyaktig null. Dette er et nihilistisk og dekonstruerende syn på menneskeheten som har blitt tatt til seg av alt for mange post-modernister. I dette synet må det nære og personlige må vike for universets likegyldighet. Et nitrist syn som gjentas alt for ofte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s